Ytterkläder som ser till att hålla dig varm och torr

Nu när hösten står för dörren är det många kvinnor som letar efter en ny damjacka som tål både regn och rusk.  I år finns det en hel del olika valmöjligheter. Framförallt är det längre jackmodeller som premieras. Fördelen med kappor, parkas och rockar är att de täcker en betydligt större del av människans kropp, vilket innebär att en mindre del är direkt exponerad för vind, väta och kyla.

Höstens hetaste trend är trenchcoat inspirerade regnkappor i funktionsmaterial eller gummi. Trenchcoaten stammar ursprungligen från militära miljöer. De kraftiga och långa rockarna introducerades för mänskligheten under världskrigen, där de allierade styrkorna bar denna typ av kraftig tygjacka.  Efter krigsslutet började trechcoats säljas till allmänheten och idag har den blivit en modejacka. Dagens kopior av långrocken kommer i ett stort antal olika material och utformningar.

Ett annat linkande alternativ är olika typer parkas, dvs. längre raka jackor vanligtvis tillverkade i tåliga yttermaterial och en fodrad eller icke-fodrad insida. Även om parkas främst förknippas med vinter, lämpar det sig också väldigt väl för kyligare höstdagar.

Parallellt med modeinriktning med längre jackor, löper en motsatt trend. Korta lättviktsjackor i dun eller skinn är även det högsta mode.  Skinn tål regn hyfsat, så länge det inte handlar om skyfall och dunjackor är i regel tillverkade i något vätskeavvisande funktionellt material.  Fördelen med dunjackor är att de inte behöver vara speciellt tjocka för att hålla dig varm, samtidigt som dun i sig inte väger särskilt mycket. Det gör det möjligt att erhålla en varm jacka som alltjämt är lättviktare.

Jackor eller snarare vinterjackor är idag mycket populärt att handla på nätet. Detta beror dels på de många gånger mycket omfattande utbudet och så klart även för att det är billigare. Om du letar efter butiker, kampanjer och rabatt, kan du klicka här för att besöka jackors.se som är en ledande portal för shopping av jackor online. Ett tips för att minimera dina kostnader är att alltid försöka handla kläder på rea. I samband med säsongsskiften, brukar stora klädbutiker erbjuda kläder och jackor till kraftigt rabatterat pris.

Enkla tips för att fixa garaget

snygg garageportEn välfungerande garage är en förutsättning för alla bilägare. I likhet med alla andra typer av byggnader slits garage om än oftast inte i samma omfattning. De vanligaste problemen i slitna uthusbyggnader är fuktskador och försämrad isolering. Den enskilt vanligaste orsaken vad gäller garage är fallerande garageportar. Att just portar ofta är utsatta för slitage beror främst på att denna typ av ytterdörr öppnas och stängs dagligen året runt.  Dessutom utsätts dem för mycket vind, kyla och väta.

Investera i en ny port

Att köpa ny garageport är ofta en mycket god investering. Inte bara får du en varmare och torrare garagebyggnad, dessutom får den externa interiören ofta ett lyft. Du hittar nämligen moderna portar finns i de flesta typer av utföranden och material. Många väljer garageportar i borstat aluminium, eftersom de är i det närmaste underhållsfria och extremt hållbara.  Föredrar du en mer klassisk stil är naturligtvis en port i trä eller laminat ett alternativ.

Det finns ett par olika modeller att välja mellan. Den mest använda garageporten i Sverige idag är skjutporten. Denna typ av garageport öppnas uppåt och skjuts upp i taket vid öppnande. Den främsta fördelen med denna port är att den kräver väldigt lite plats både utvändigt och invändigt samtidigt som den ändå är snygg. Ett annat alternativ är slagportar, de liknar mer ett par vanliga dörrar som öppnas utåt mot sidorna.  Ytterligare en annan vanlig modell är vikport, som i mångt och mycket liknar takskjutportar men som viks ihop en eller flera gånger då den skjuts upp i taket.

Ett par saker som är viktiga att tänka på när du ska välja garageport är:

  • Att du väljer en välisolerad port.
  • Att du funderar över om du har behov av en automatisk garageportsöppnare eller inte.
  • Huruvida du önskar ha en extra sidodörr monterad på porten.

Andra garage förbättringar

Att byta garageport är ett bra första steg, men det finns andra viktiga förbättringar som kan lyfta ditt garage till oanade höjder.  Om du önskar ett varmare garage kan du lägga in en tilläggsisolering i väggen och i taket. Viktigt är även att ventilationen är god i garageutrymmen eftersom det annars är risk för väta och mögelutveckling.

Utvändigt finns det mycket du kan göra för att piffa upp bygganden. Om panelen bara är smutsig och färgen är sliten, kan du tvätta av panelen och sedan måla om den. Är den mycket sliten kan du göra ett panelbyte.