Tomt på kontot? När pengarna inte räcker till

Våra pengar har en tendens att ta slut snabbare än vad vi själva hade önskat att de gjorde.  När månaden så sakteliga börjar närma sig slutet, är det därför många svenskar som känner hur en viss oro börjar smyga sig på. Hur skall jag kunna betala räkningarna? Kommer jag ha pengar till helgens fest? Ack och ve, tänk om jag bara finne ha lite kvar på mitt lönekonto, då hade jag kunnat handla den där snygga tröjan på rea!

Att tänka dessa tankar och känna dessa känslor, är varken konstigt eller särskilt ovanligt. Pengar är en mycket viktig del av vårt monetära system, den som saknar finansiella medel har nämligen ingen möjlighet att vare sig köpa tjänster eller några varor.

När pengarna börja sina på bankboken finns det egentligen bara två saker att göra. Antigen uthärdar man den ack så dystra sanning, att plånboken kommer förbliva tom tills de att lönen, studiebidraget, arbetslöshetsersättningen eller pensionsutbetalningen sätts in på kontot.  Eller också gäller det att låna pengar snabbt. Exempelvis kan man använda sig av kreditkort alternativt ansöker man om någon form av snabblån.

Låna pengar i slutet av månaden

Kreditkort

Väldigt många har lagt till sig med (o)vanan att använda kreditkort då pengarna tar slut på bankboken. Kreditkort kan sägs vara en kreditbuffert som kan används för att tillfälligt finansiera köp, räkningar och andra utgifter. I regel fungerar kreditkort som så att man har en viss kreditgräns för vilken du kan handla, varje månad återbetalar du sedan dessa pengar samt en viss ränta till kreditgivaren.  Så länge du som kund sköter detta snyggt, behöver det inte kosta dig särskilt mycket extra pengar.

Ett problem med kreditkort är att de kan vara svåra att få och det snabba återbetalningskravet kan naturligtvis kännas stressande. Den som inte återbetalar kredit i tid riskerar nämligen att få betala kraftiga straffräntor.

Mikrolån

Ett vanligt alternativt till kreditkort, är att man tar mikrolån. Denna form av mindre penninglån, ger låntagaren extra pengar på fickan som denne fritt kan välja att använda efter behov. Mikrolån kräver varken att någon säkerhet lämnas eller någon extra borgenär. Nackdelen med denna typ av lån är framförallt att den många gånger höga räntan.

Idag finns det trots allt goda möjligheter att hitta relativt billiga lån. Konkursen bland smslåneföretagen är stor och det har tvingat dem till att sänka konsumentkostnaderna. Faktum är att det i vissa fall till och med går att erhålla kostnadsfria lån utan ränta.

Att låna eller inte låna?

Många är villiga att låna ut pengar men det kan vara svårt att betala tillbaka skuldernaInnan du beslutar dig för att ta ett lån i slutet av månaden, bör du i första hand se över alla andra tänkbara möjligheter. Om du på något vis klarar dig utan att ta lån, är detta naturligtvis att rekommendera eftersom all form av belåning i långa loppet innebär mer förlust en vinst för dig som individ. Men om du inte har något val och måste låna, se då för allt i världen till att inte välja det dyraste alternativet!